Segons el dibuix que es traci al terra en podem distingir dos grups:
Escola, es segueix els cercles més grans que trobem dibuixats a terra.
Bucles, es segueix els cercles més petits i tenen una mena de tirabuixo al mig.
Segons el nombre de sortides podem trobar diferents traçats, s'usen tant a l'escola com als bucles:
VUIT; només es recorren dos cercles, es comença a la intersecció que hi ha entre ells, es fa el primer cercle i es fa un impuls en marxa (explicat més avall) quan s’ha recorregut tot un cercle i es realitza el segon. Una execució equivaldrà a recorre els dos cercles.
CANVI; es recorre els tres cercles, s’inicia en el punt vermell amb una sortida recorrent el primer mig cercle fins que es troba l’enllaç amb el tercer i es segueix la línea sense canviar de peu, es recorre tot el cercle fins que es realitza un impuls en marxa per realitzar el cercle i mig restant amb aquest impuls, realitzant un canvia de cercle a la intersecció però sense realitzar cap impuls. És a dir, es realitza un cercle i mig només amb l’impuls inicial o amb l’impuls en marxa
PARÀGRAF; es recorren els dos cercles amb l’impuls inicial, és a dir es realitza la sortida es recorre el primer cercle i quan s’arriba a la intersecció es continua capa a l’altre cercle sense impulsar-se.
TRAJECTÒRIES
Segons on portem el pes del cos (interior, exterior), si anem endavant o endarrere o segons amb el peu que comencem la figura en realitzarem una o altre.
MOVIMENTS BÀSICS ENLLAÇATS
SORTIDES I IMPULS EN MARXA: Moviments que es realitzen en les juntures dels dos cercles al inici de la figura (sortides) i durant la figura (impuls en marxa), en un VUIT per cada cercle se’n fa una, en un CANVI per cada cercle i mig se’n realitza una i en una PARRAFO per cada 2 cercles una sortida.
POSICIÓ: Quan la cama i el braç coincideixen.
CONTRAPOSICIÓ: Quan la cama i el braç no coincideixen.
MOVIMENTS BÀSICS DEL PATÍ
Són moviments que et canvien de direcció (endavant endarrere) i que es realitzen o bé un al mig del cercle ( tres i bracket), 2 un a cada terç del cercle ( doble tres) o un a la intersecció entre els cercles ( rocker i contra-rocker).
TRES: Gir cap a l’interior del cercle en la meitat dels eixos del mateix, canvi de direcció i de pes amb una profunditat aproximada d’un patí .
BRACKET: Gir cap a l’exterior del cercle en la meitat dels eixos del mateix, canvi de direcció i de pes amb una profunditat de ½ pati.
ROCKER: Gir cap a l’interior del cercle en la meitat dels eixos del mateix canviant però cap al cercle continu, canvi de direcció però NO de pes amb una profunditat de ½ pati.
CONTRA-ROCKER: Gir cap a l’exterior del cercle en la meitat dels eixos del mateix canviant però cap al cercle continu, canvi de direcció i però NO de pes amb una profunditat de ½ pati.
CORRECTE POSICIÓ
La realització d’una correcte figura obligatòria va estrictament lligada una correcte posició, ja que és la base per poder realitzar-les bé.
- COS I ESQUENA: Cos en un eix recte, esquena a sobre dels malucs, marcant la inclinació que els malucs requereixin per marcar el pes i el cercle.
- CAP: Mirant per sobre de les espatlles sense que aquestes es dobleguin ni es doblegui l’esquena, formant un angle de 90º amb el pit.
- ESPATLLES: Perpendicular a l’eix del cos, fent força cap a baix i obertes, alineades amb els malucs, marcant la inclinació en el cercle.
- BRAÇOS: Per sota de les espatlles i com a mínim a l’alçada dels malucs i fent força per mantenir-los rectes i al seu lloc.
- MANS: Planes horitzontalment al terra, amb els dits junts, i fent la mateixa força que les espatlles.
- MALUCS: Rectes i sense que es forcin. El maluc de la cama lliure en exterior anirà una mica més elevada i la punta paral·lela al terra per marcar la inclinació i sempre davant o darrere en funció de la posició d’aquesta. El maluc de la cama lliure en interior anirà lleugerament més baixa i amb la punta oberta. El maluc de la cama del terra ha d’estar pressionada per no quedar fora de l’eix.
- CAMES: La cama lliure és la que es porta aixecada. S’ha de portar a l’alçada justa on el maluc permeti. Ha d’anar molt estirada i la punta del peu també amb el genoll sense doblegar ( es porta més alta si la cama esta al davant i la punta del dit petit serà la més propera al terra, si va al darrera serà a l’inversa). La cama del terra és la que segueix la línea. No ha d’anar tensa ni flexionada, amb mitja flexió, només es flexionarà al fer les sortides.
És important no perdre l’eix del cos ni el pes en cap moment.
FIGURES
Per tant, segons tot el que hem explicat segons el peu amb que comencem, el dibuix que tracem al terra, els moviments que realitzem farem una figura o una altre. En total hi ha 41 figures diferents de les quals 28 es poden fer amb un peu o altre. Per veure la taula amb totes les figures hem d'anar a http://www.fecapa.cat/p_artistic/pdf/c-reglam.pdf i anar a la pàgina 14.
Els grups d'iniciació ( C, B, A, Certificat) tenen un conjunt de figures les quals han de ser aprovades per un jutge de la Federació per poder passar de grup.
INICIACIÓ C, 1-A i 2-A
INICIACIÓ B, 3-A i 4-A
INICIACIÓ A, 8 A/B, 9 A/B, 11-A.
CERTIFICAT, Grup I 10 A/B, 14-A, 26 A/B, Grup II 12 A/B, 15-A, 27 A/B.
No hay comentarios:
Publicar un comentario