lunes, 27 de octubre de 2008

DISCIPLINES

La disciplina més extensa actualment és la individual, encara que actualment s'està difonent el patinatge en grups show. Un patinador es pot presentar com a participant en les disciplines que vulgui, és a dir que pot patinar individualment, però també en parella, o en un grup show. Sempre s'ha de tenir en compte que pode les hores d'entrenament no donen per poder estar al màxim en més d'una disciplina a la vegada.
a continuació hi ha una petita descripció i un exemple en forma de vídeo o fotografies de cada disciplina, en les pròximes entrades em dedicaré a explicar en quines categories es divideixen i aprofundiré una mica més en cada disciplina.


INDIVIDUAL
Hi ha dos modalitats de patinatge individual sobre rodes, cada patinador o club escull si fer les dues, o fer-ne una o l'altre, però és molt recomanable que durant els primers anys es practiquin totes dues per agafar un major domini del patí. Aquestes modalitats són:

FIGURES OBLIGATÒRIES (ESCOLA): Són la base de l'equilibri, el domini del patí i el control del cos, és a dir la tècnica pura del patinatge. Consisteix en que el patinador segueixi una sèrie de cercles marcats a la pista (seguir una línia) amb una posició de cos, cames ,malucs i braços concretes, i executant una sèrie de girs o bucles.















CARLES GASSET I ALBA PÈREZ EXECUTANT FIGURES OBLIGATÒRIES

PATINATGE LLIURE (LLIURE): Consisteix en l'execució d'uns salts i unes piruetes predeterminades amb un acompanyament musical, una sèrie de passos i una coreografia. L'execució dels salts i les piruetes ha de ser amb el màxim de fluïdesa i eficàcia possible.

LUCA D'ALISERA AL MUNDIAL DE MÚRCIA DEL 2006


PARELLES D’ARTÍSTIC
Estan formades per dues persones de diferent sexe que poden ser dispars en edat, alçada i pes. Realitzen un patinatge molts cops simètric (a la vegada) i en contacte. Durant el qual duen a terme una sèrie de salts i piruetes, unes en contacte amb l'altre membre de la parella, i d'altres sense contacte però realitzats a la vegada.



DEGLI ESPOSTI I ZANFORLIN AL MUNDIAL DE MÚRCIA DEL 2006


PARELLES DE DANSA
Aquesta pode, és la disciplina menys coneguda, també pode la més nova, que té una relació amb els balls de saló, perquè en el que consisteix principalment és a ballar sobre els patins.
Esta formades per dues persones de diferent sexe que poden ser dispars en edat, alçada i pes. Realitzen una coreografia amb passos molt adients a la música, amb molta expressió corporal i no realitzen salts ni piruetes, sinó que com a màxim realitzen elevacions. El patinatge també acostuma a ser simètric entre els dos patinadors.



AYELEN MORALES I OSCAR MOLINS AL CAMPIONAT D'AUSTRÀLIA DEL 2007


GRUPS SHOWS
Tal i com diu el títol el show és espectacle. Per tant, el més destacat del show és que hi participen un grup de patinadors que realitzen un espectacle el qual gira al voltant d'una idea i un títol, el vestuari i la música tenen relació amb el tema escollit. Un bon show serà aquell que sigui creatiu i original amb un vestuari i música adient, que estigui ben executat i amb una bona coordinació entre les patinadores i tots el moviments, ja que normalment molts moviments són executats a la vegada i això és el que els fa més impresionants.



MOLT FRÀGIL - GRUP SHOW D'OLOT AL MUNDIAL D'AUSTRÀLIA DEL 2007

sábado, 4 de octubre de 2008

HISTÒRIA



L'holandès Hoans Brinker, va idear i va construir la primera roda metàl·lica per a patins l'any 1733. Aquestes rodes van ser col·locades sota un rudimentari patí amb llanda metàl·lica preparada per un sabater belga, Joseph Lundsen. Però el projecte del patí es va deixar de costat per les moltes imperfeccions que presentava, quedant en l'oblit.


Més tard el 1813 quan Jean Garcín, va construir unes rodes de fusta . Va crear una Escola de Patinatge, però va provocar nombrosos accidents que van motivar el tancament de l'Escola i de les seves activitats. Anys més tard, al 1867, l'invent de Jean Garcin va ser recollit per uns industrials britànics quevan acoblar un mecanisme de frenat consistent en un tac de cautxú a la part davantera.


El 1876 s'obre a París el primer Centre de Patinatge com esport de moda amb tot tipus de luxes i detalls destinats a l'aristocràcia parisenca, que va prendre el patinatge com esport de moda. A partir d'aquell moment van proliferar les pistes de patinatge per tota Europa. Alemanya tenia 50 pistes, Gran Bretanya 30 i als Estats Units en començava la seva expansió.


Davant aquest creixement es va organitzar el patinatge: van començar a néixer clubs i competicions. Edward Crawford va portar de Chicago noves idees per a competicions i esports a practicar entre els quals es trobava l'hoquei sobre patins.


L'any 1905 es funda a Anglaterra la AMATEUR HOQUEI ASSOCIATION, precursora del patinatge a tots els nivells, encara que el 1901 ja existien equips que competien entre si però sense regles. Les primeres notícies de partits celebrats entre clubs de diversos països daten del Novembre de 1910 .


El patinatge ja era una realitat en tres de les seves modalitats (velocitat, artístic i hoquei), però calia ordenar i organitzar l'esport. A l'abril de 1924 es van reunir en Montreux (Suïssa) representants de França, Alemanya, Gran Bretanya i Suïssa, on van fundar la FEDERATION INTERNATIONAL DU PATINAGE A ROULOTTE (FIPR), sent nomenat president de la mateixa el suís Fred Renkewitz, personatge de summa importància en la difusió de l'hoquei sobre rodes per tot el món.


L'any 1946 es va crear la Federació Espanyola d'Hoquei i Patinatge i Espanya va debutar en competicions internacionals el1947 en un campionat celebrat a Lisboa (Portugal).L'any 2003, la Federació obté el títol de Real i passa a denominar-se oficialment Real Federació Espanyola de Patinatge (R.F.I.P.). (www.fep.es)


Actualment, les millores tècniques han fet dels patins uns elements molt precisos per cada disciplina, i aquesta millora n'ha desenvolupat molt la tècnica.